Navodila za montažo – Plise senčilo

 1. Odvijete senčila – pazite, da ne porežete vrvic

 2. Preverite in pripravite montažni material – na sliki je pribor za montažo 1 kos pliseja

 
4x kocka, 4x pokrov kocke – nameščeni na vrvici pliseja, 4x vijak1x montažna šablona
 1. V montažno šablono vstavite kocko in jo pri-vijačite. Ponovite postopek tudi v ostale 3 kote okenskega okvirja. ! pomembno pri montaži na leseno okno – ne vijačite direktno v letvico, ampak prej naredite luknjo s svedrom, da ne razkoljete letvico.

 1. Namestitev plise senčila

  1. Plise senčilo pripravite tako, da odvijete vrvice.

  2. Pravilno poiščete zgornji del pliseja (vrvica je odrezana tikoma ob vozlu) in spodnji del pliseja (vrvica ni odrezana tikoma ob vozlu ampak je daljša od vozla za približno 15-20 cm)

  3. Zgornji del pliseja namestite tako, da pokrov kocke zataknete na kocko levo in desno.

  1. Spodnji del pliseja namestite na enak način. Odvečna dolžina vrvice spodaj je namenjena dokončni nastavitvi delovanja pliseja zato !pomembno ostanek vrvice NE odrežite

 1. Preverite delovanja pliseja.

  1. Če je izmera višine dovolj natančna, je plise že pravilno nastavljen na višino. Plise se dviga in spušča z malo sile (mehko) in ko ga spustimo ostane na mestu.

  2. Če temu ni tako ga je potrebno nastaviti. Plise se nastavi na višino tako, da se na spodnjem delu pliseja (kjer je višek vrvice) z novim vozlom vrvico skrajša ali podaljša. Korekcija se izvaja cca 1 cm na vsaki strani oz. po potrebi.

            ! pomembno korekcija vozla je obvezna na obeh koncih enako – na spodnjem levem in spodnjem desnem kotu .

 1. Nastavitev pliseja

  1. Plise drsi navzdol – pomeni, da je potrebno višino vrvice skrajšati. Naredite nov vozel v levem in desnem spodnjem kotu višje in ponovno preizkusite delovanje pliseja.

  2. Plise drsi trdo – če je za vleko pliseja potrebno preveč sile, pomeni, da je potrebno višino vrvice podaljšati. Razdrite vozel levo in desno spodaj in ju ponovno naredite nižje.

  3. Odrežite višek vrvic spodaj – šele takrat, ko ste prepričani, da se plise pomika dovolj mehko in hkrati ne leze navzdol, ko ga pustite v željenem položaju.